What's app nek of gamerug

What's app nek of gamerug

Hoewel het hier niet gaat om echte diagnoses, vallen de termen What’s App nek en gamerug de laatste tijd vaker in de media. Wij (her)kennen de problematiek en zien, meer dan een aantal jaar geleden, steeds vaker (ernstige) houdingsafwijkingen of nek- en rugklachten bij opgroeiende kinderen.

Het wegvallen van de brede begeleiding en controle in ons land op de houding van de jeugd, begint zich te wreken. Houding werd vroeger door verschillende beroepsgroepen geborgd. Hoe anders is die positie nu! De gezondheidsproblematiek door deze teloorgang is erg groot. Uitgaande van de meest recente zorgcijfers kan er nu zelfs worden gesproken van een van de meest groeiende volksziekten, namelijk een what’s app nek of gamerug. En bij steeds jongere leeftijdscategorieen!

Sinds de eerste handspelcomputers rond 1990 is het kinderleven volgestroomd met zituren door de computer, pads en phones. De zit- en hanguren voor de tv waren er al. Hun fysieke ontwikkeling wordt door dat vele zitten afgeremd, ze komen niet meer voldoende toe aan rekken en strekken. Slechte houdingen en hun directe en indirecte gevolgen komen nu in ieder milieu voor. Niet meer zoals vroeger door kinderarbeid en ondervoeding bij de lagere sociale klasses.

Oefentherapie-Broekpolder-Heemsker-Whatsapp-neck-game-rug

Oefentherapie

Oefentherapeuten Cesar-Mensendieck pakken deze problematiek al bijna 100 jaar aan. Wij vragen leefstijl goed uit en doen bij houdingsklachten een volledig houdingsonderzoek. De factoren die hieruit naar voren komen zullen de uitgangspunten voor de behandeling vormen. Een kind wordt vervolgens op, bij diens leeftijd passende wijze, begeleid bij het meer bewustworden van zijn of haar eigen voorkeurshoudingen.

Ook leert hij/zij de houding corrigeren tot een meer actieve en gunstiger houding. Bovendien worden diverse oefeningen geboden gericht op het versterken van ‘slappe’ spieren of rekken van ‘stugge’ spieren. Aanverwante zaken zoals beeldschermtijd en -gebruik en sport en bewegen worden – indien relevant – besproken.

Workshop/Gastles

De Oefentherapeuten van het samenwerkingsverband Oefentherapie IJmond Noord geven al een aantal jaren op scholen gastlessen over Gezonder Schermpjes gebruik.

Ook heeft Nathalie in oktober 2019 in samenwerking met kinderfysiotherapeut Astrid de Wolde van Reva Centre fysiotherapie deze lezing gegeven aan ouders van kinderen in de leeftijd van 2-14 jaar in Gezondheidscentrum Broekpolder. Hierin werd uitleg gegeven over de invloed van teveel en ongunstig zitten en teveel kijken in het blauwe licht van de schermpjes op: skelet, spieren, zenuwstelsel, ogen én slaap. Ook kregen de toehoorders tips om hier gezonder mee om te gaan of het gesprek met hun kind/tiener aan te gaan.

Wilt u deze workshop/gastles ook binnen uw organisatie/school aangeboden krijgen? Stuur ons een mail en wij nemen vrijblijvend contact met u op om de mogelijkheden te verkennen.

Ben je klaar om je klachten aan te pakken?