Je bent niet alleen! In Nederland hebben 4 miljoen andere mensen last van slapeloosheid.
Slaapoefentherapie, bij slaapproblemen
Kun je maar moeilijk in slaap komen? Sta je vaak vermoeid op?
Wat is slapeloosheid?
Bij slapeloosheid of insomnia heeft iemand moeite om in slaap te vallen en/of om door te slapen. Ongeveer 25-35% van de mensen kampt regelmatig met slaapproblemen.
Meestal is slapeloosheid een tijdelijk bijverschijnsel van stress of een ingrijpende emotionele gebeurtenis in iemands leven, zoals bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of verandering van werk. Maar slapeloosheid kan ook chronisch zijn en een zware wissel trekken op je leven.
”Ik ben een paar maanden geleden bij je in behandeling geweest voor mijn slaapproblemen. Ik ben inmiddels heel wat stappen verder en zo goed als van mijn klachten af. Jij hebt daar een grote invloed op gehad: ik heb na onze afronding alle opdrachten en aantekeningen er nog eens bij gepakt en ben er fanatiek mee aan de slag gegaan. De beperkingen van de corona namen gelukkig af dus ik kon jouw opdrachten steeds beter en meer uitvoeren. Meer sociale activiteiten oppakken en het wandelen met lichte versnellingen (welke inmiddels kleine rondjes hardlopen zijn geworden etc). Om een lang verhaal kort te houden wil ik je nogmaals bedanken voor je hulp en tijd. Ik heb alle fijne voice opnames bewaard en gebruik deze soms nog voor ontspanning of om lekkerder in slaap te vallen.
M.A.
Doe de slapeloosheid-test.
Onderstaande vragen kun je op weg helpen om te bepalen of ook jij slaapproblemen hebt.
- Problemen om gemakkelijk in slaap te vallen?
- Word je vaak wakker ‘s nachts en kun je dan moeilijk doorslapen?
- Word je te vroeg wakker in de ochtend?
- Problemen met te vermoeid opstaan?
- Ben je overdag vermoeid of heb je slaapaanvallen?
- Ben je prikkelbaar?
- Heb je geheugen –en/of concentratieproblemen?
- Slaap je gemiddeld korter dan 5 uur per nacht?
Is je antwoord “Ja” op een of meerdere van deze vragen?
Behandeling slaapproblemen.
We brengen in kaart hoe persoonlijke zorgen, verkeerde slaapgewoontes en/of lichamelijke klachten (pijn, spanning, jeuk, opvliegers oid) de slaapklachten versterken/instand houden. Zodra je weet waar de knelpunten van het slecht slapen zitten, gaan we aan de slag met oefeningen om weer lekkerder in bed te liggen en te leren grip te krijgen op jouw piekerstand. En… wellicht val je hier zomaar bij in slaap!
Zie de folder Slaapoefentherapie in, voor meer informatie over wat gezonde slaap is en hoe de slaapoefentherapeut u kan helpen!
Meer lezen?
We maken hierbij gebruik van het zelf-werkboekje Slaaplessen, geschreven door collega oefentherapeut Francis Lanen – de Haan. Ben je in een andere plaats op zoek naar een gespecialiseerde slaapoefentherapeut. Klik dan hier.