Oefentherapie bij ouderen

Oefentherapie bij ouderen (eventueel aan huis)

Ouder worden gaat vaak gepaard met het verminderen van souplesse, uithoudingsvermogen, evenwicht en soms zelfredzaamheid. Iemand die ouder wordt, is geneigd minder te bewegen omdat de totale energie wat minder wordt of omdat bewegen minder makkelijk gaat dan voorheen.

Daarnaast kunnen klachten ontstaan die vaak voorkomen bij ouderen, bijvoorbeeld: reuma, artrose, hart- en vaatproblemen, diabetes (suikerziekte), botontkalking of de ziekte van Parkinson. Wanneer u minder gaat bewegen, kunnen de klachten toenemen. Of andersom gezegd: wanneer u in beweging blijft, kunt u klachten voorkomen en/of verminderen, zodat u niet in een vicieuze cirkel terecht komt.

Oefentherapie is gericht op behoud en verbetering van:

  • beweeglijkheid van gewrichten
  • spierkracht
  • activiteitenniveau, wat u doet op een dag
  • uithoudingsvermogen/conditie
  • ontspanning en ademhaling
  • evenwichtsgevoel, valpreventie
  • dagelijkse houdingen en bewegingen

Behandeling slaapproblemen.

Als oefentherapeut helpen wij u bij het in beweging komen of blijven, op een gezonde manier! Want ook al is bewegen erg belangrijk, het is van groot belang dat u zich houdt aan uw eigen grenzen. De oefeningen en bewegingsadviezen die wij geven, kunt u toepassen tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Door de adviezen van uw oefentherapeut toe te passen, leert u om voldoende en gezond te bewegen. Zo blijft u actief en wordt u vitaal ouder! Dit zorgt ervoor dat u uw zelfstandigheid behoudt en regie over uw eigen leven zo lang mogelijk zelf kunt blijven uitvoeren.

Indien het voor u wenselijk of noodzakelijk is, komen wij bij u thuis langs voor de therapie. Op die manier kunt u oefeningen doen in uw eigen, vertrouwde omgeving en zijn praktische oefeningen en adviezen makkelijk uit te voeren! Waar kunt u bijvoorbeeld traplopen of een drempel nemen met een loophulpmiddel beter oefenen dan in uw eigen huis!

Ben je klaar om je klachten aan te pakken?