Heup- en knierevalidatie

Wij bieden revalidatie (aan huis) bij een heup- of knieoperatie i.v.m. artrose.

Wij bieden revalidatie (aan huis) bij een heup- of knieoperatie i.v.m. artrose. De begeleiding kan zowel vóór als na de operatie plaatsvinden. Bij revalidatie geldt: “better in, better out”, dus ook pre-operatief kan begeleiding erg zinvol zijn. Als uw operatiedatum eenmaal bekend is, adviseren wij u om uw afspraak bij ons al in te plannen, zodat u snel na uw ontslag uit het ziekenhuis of de kliniek kunt beginnen met revalideren. U kunt een afspraak maken om verder thuis te revalideren onder begeleiding van oefentherapeuten Mensendieck Marjolein Punter en Loes Heringa.

De revalidatie is er op gericht om de spieren rondom uw heup of knie weer zo goed mogelijk te laten herstellen en versterken. Dit traint u door te wandelen, fietsen en de geadviseerde oefeningen thuis te doen. Daar is geen fitnesszaal voor nodig! Al kan de oefentherapeut u uiteraard van advies voorzien welke oefeningen u in een sportschool wel of niet kunt doen.

Als uw looppatroon bij het ontstaan van de heup- of knieklachten (door artrose) voor de operatie was veranderd, kunt u samen met uw oefentherapeut trainen om dit na de operatie te verbeteren.

Bewegen na de operatie

Na uw operatie mag u het been gedeeltelijk of volledig belasten, dit hangt af van de wijze van opereren.

De eerste paar weken loopt u met hulpmiddelen. Door zwelling in het been kan de heup of knie stijf aanvoelen, waardoor niet alle bewegingen meteen lukken. Dat is normaal. Van belang is dat u naar uw lichaam luistert. U krijgt in de weken na de operatie vanzelf weer het vertrouwen om bepaalde bewegingen weer te maken.

Vermijd abrupte en extreme bewegingen, zoals hurken. Zo voorkomt u, na een heupoperatie, dat de heup uit de kom schiet. Uw oefentherapeut helpt u bij het versterken van de spieren rondom de heup, zodat de bewegingen steeds makkelijker gaan.

De heup of knie zal nog enige weken pijnlijk zijn, maar de pijn neemt als u de oefeningen zoals geadviseerd uitvoert en regelmatig korte stukjes loopt.

Ben je klaar om je klachten aan te pakken?