Mindful Walk en Run

Mindful Run is een combinatie van Mindfulness, Ademhalingstechnieken en Hardlopen / Wandelen met als resultaat MINDER STRESS en MEER ENERGIE. Het Mindful Run concept is ontwikkeld door Martijn Mensink, eigenaar Mindful Run Nederland. In Nederland zijn ca. 160 instructeurs actief die de 5-weekse cursussen verzorgen in de Running (Mindful Run cursus) en Walk (Mindful Walk cursus) variant. Ook wij bieden beide varianten aan.

 • Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar de huidige ervaring met een open en niet-kritische blik. Mindful Run laat je kennis maken met de verschillende facetten van het wandelen/hardlopen en leert jou te luisteren naar je eigen lichaam. Jij wordt je bewust van je eigen loophouding, je aandacht bij het wandelen/hardlopen en de kracht en energie in je lichaam. Door meer in het 'hier en nu' te lopen maak je je hoofd leeg en geniet je meer van het moment.
 • Ademhalingstechnieken passen we toe om het maximale rendement uit je ademhaling te halen. Veel mensen (hardlopers) ademen verkeerd waardoor je veel te veel energie verbruikt. Binnen Mindful Run en -Walk gebruiken we de neusademhaling. Hoe langzamer en hoe minder je in ademt, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur je in je lichaamscellen hebt en ook des te lager je hartslag zal zijn. Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond – ook tijdens het sportief bezig zijn (wandelen, fietsen, traplopen, hardlopen).
 • Hardlopen / Wandelen heeft positieve effecten op vrijwel alle orgaansystemen in het lichaam. Regelmatig sporten helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, of reeds aanwezige klachten te verminderen. Veel mensen leggen zich echter teveel prestatiedoelen op. Mindful Run leert je hoe je volop van het hardlopen en de omgeving kunt genieten met een juiste ademhaling en lopen in het 'hier en nu'. 

Doelgroep

Voor een oefentherapeut Mensendieck is bewust bewegen en mensen coachen in houding, beweging, ademhaling en ontspanning een tweede natuur. Deze cursus is met name geschikt voor wandelaars en beginnende hardlopers, maar ook hardlopers die al langer of sneller kunnen hardlopen kunnen veel uit deze cursus halen, door hen te leren beter te herstellen en ook in hun dagelijkse bezigheden leren meer in ontspanning en met meer energie te kunnen functioneren.

Soorten cursussen per januari 2019:

 • 5-weekse cursus Mindful RunStart zaterdag 26 januari van 09.00 tot 10.30uur. De daarop volgende data zijn 2 en 9 februari, 2 en 9 maart (geen les in de voorjaarsvakantie). Start/verzamel locatie: Wijkcentrum Citadel, Heemskerk (voor sportief hardlopen in de groene buitenruimte van Broekpolder en omgeving).
 • Kennismakingsclinic zaterdag 23 februari van 9.00-10.30u. Prima manier om MindfulRun/MindfulWalk te ontdekken. Hardlopen of wandelen zonder prestatiedruk. In jouw tempo, ontspannen (hard)lopen. Oefenen in voelen. Niet de afstand of snelheid telt, maar plezier in bewegen. Verzamelplaats: Citadel Broekpolder, ingang Steenhouwerskwartier 29 Heemskerk. Geef bij aanmelding op of je voor wandelen of hardlopen wilt kiezen. Kosten €15
 • MFR/MFW clinic voor oud deelnemers. Zaterdag 16 februari van 9.00-10.30u. Heerlijke manier om de principes uit je eerder gevolgde MFR/MFW cursus op te frissen en aan te vullen met nieuwe oefeningen. Hardlopen of wandelen zonder prestatiedruk. In jouw tempo, ontspannen (hard)lopen. Oefenen in voelen. Niet de afstand of snelheid telt, maar plezier in bewegen. Verzamelplaats: Parkeerplaats station Castricum, Bakkum zijde, vanaf daar lopen we het prachtige, Castricumse bos in. Geef bij aanmelding op of je voor wandelen of hardlopen wilt kiezen. Kosten €15 (let op: deze clinic is alleen voor oud deelnemers!)
 • Cursus Mindful Run voor examenkandidaten (tieners). Je concentratie trainen. Je doet dat met deze cursus niet in de boeken, maar juist eruit! Met fun, meditatie en focus-oefeningen in de frisse lucht. Samen met andere jongeren en onder begeleiding van een deskundige MFR instructeur en oefentherapeut Mensendieck. We gaan onder andere wandelen en rennen; tegelijkertijd trainen we onze ademhaling. Hierdoor word je èn rustiger èn energieker. Je kunt lekkerder slapen en je beter concentreren. Het heet MindfulRun en het is voor iedereen, maar helemaal goed als voorbereiding op je eindexamen. Wil je ook rust in je hoofd, bruisen van energie en een top-concentratie? Maandag avond 14, 21 en 28 januari, 4 en 11 februari, 19u. Start/verzamel locatie: Wijkcentrum Citadel, Heemskerk (voor sportief wandelen/hardlopen in de groene buitenruimte van Broekpolder en omgeving).
 • 5-weekse cursus Mindful RunStart dinsdag 14 mei van 19.00 tot 20.30uur. De daarop volgende data zijn 21 en 28 mei, 4 en 11 juni. Start/verzamel locatie: Wijkcentrum Citadel, Heemskerk (voor sportief hardlopen in de groene buitenruimte van Broekpolder en omgeving).
 • 5-weekse cursus Mindful WalkStart dinsdag 22 januari van 10.00-11.30uur. De daarop volgende data zijn 29 januari, 5 en 12 februari, 5 maart (geen les in voorjaarsvakantie!) Start/verzamel locatie: Wijkcentrum Citadel, Heemskerk (voor sportief wandelen in de groene buitenruimte van Broekpolder en omgeving).
 • 5-weekse cursus MFR of MFW Wil je met een eigen groep of team een 5-weekse cursus volgen? Data, tijdstip en locatie in overleg (minimale deelname vanaf 5 personen). Geheel vrijblijvend nemen we contact met je op.

Aanmelden

 • Interesse in Mindful Walk of Run? Meld je aan via het contactformulier van Mindful Run Nederland en geef aan om welke cursus het je gaat. Je aanmelding komt dan terecht bij  Nathalie Sengers-Twisk en Inga Afman. Zij verzorgen de cursus in Beverwijk en Heemskerk. Je ontvangt na aanmelding binnen twee werkdagen een reactie op je bericht. 
 • Voor tieners hebben wij het Buiten Bewegen lessen, op maandagavond 19.00 (10 rittenkaart kost €75). Dit zijn lessen van ca 1 uur. Met principes uit de MindfulRun, dus met oefeningen voor aandacht, ontspanning, sport, spel, conditie en coordinatie!